Sinds de laatste corona-persconferentie kan het amateurvoetbal weer beginnen. Veel wedstrijden zullen ingehaald moeten worden om de competitie rond te krijgen. Hoe ziet die competitie er dan uit? Spelen we nu ook doordeweeks wedstrijden? Spelen we nog wedstrijden laat in de zomer? In deze blog vertellen wij jullie alles wat je moet weten!

Wanneer hervatten de eerste elftallen de competitie?
De eerste competitie wedstrijden zijn inmiddels gestart. In het weekeinde van zaterdag 5 februari en zondag 6 februari zijn de eerste competities hervat met inhaalwedstrijden. Zo als het nu staat is de laatste competitiedag op zondag 29 mei gepland. Waarschijnlijk zullen er ook nog competitiewedstrijden in juni moeten worden gespeeld en dan zou de nacompetitie verkort worden.

Wanneer zijn de inhaalwedstrijden?
Dat is de grote vraag voor iedereen, wanneer worden nou al die wedstrijd ingehaald die door corona zijn afgelast? Verenigingen moeten er rekening mee houden dat er met Pasen een dubbelprogramma wordt gespeeld en dat er op doordeweekse avonden wedstrijden ingehaald moeten worden. Ook zullen er tijdens carnaval wedstrijden gespeeld worden. De KNVB heeft gekozen voor het scenario om de opzet van de competities niet aan te passen, dus zullen de competities volledig worden uitgespeeld, inclusief de nacompetitie.

Zijn er nog zorgen voor het gevolg van het seizoen?
Na twee jaar ervaring met corona kunnen we nooit met 100% overtuiging zeggen dat we de competitie kunnen uitspelen. Er is nog altijd onzekerheid over toekomstige ontwikkelingen dus de zorgen zijn nog niet weg voor het vervolg van het seizoen.

Het gekozen scenario is echter positief ingestoken waarbij bewust een risico wordt genomen, net zoals in de andere sectoren in de samenleving gebeurt. Bij onverwachtse ontwikkelingen die de competitie in gevaar kan brengen, kan het bestuur alsnog ingrijpen. Het hoofddoel is en blijft om de competitie uit te spelen en de wens is om hierin niet te veel te gaan veranderen.

Mag je als club een wedstrijd af lassen door corona?
De KNVB heeft een aantal nieuwe regels opgesteld om het risico in te perken dat wedstrijden niet gespeeld kunnen worden vanwege coronabesmettingen. Een team in categorie A mag na overleg met de KNVB maximaal één keer om uitstel vragen vanwege coronabesmettingen. Een eventuele tweede aanvraag voor uitstel wordt door de KNVB beoordeeld. Voor de laatste vier speelronden is het niet mogelijk om uitstel te krijgen.

Hieronder staat het nieuwe schema dat de KNVB heeft opgesteld voor het amateurvoetbal.

Voetbalsupport wil verenigingen helpen
Nu het voetbal weer in volle beweging is en iedereen aan het trainen is, wil Voetbalsupport uw vereniging ondersteunen. Heeft u bijvoorbeeld als vereniging een tekort aan trainers, dan kan Voetbalsupport uw vereniging ontzorgen in onder andere trainers, trainingen en het opleiden van de jeugd. Voor meer informatie kijk op onze website www.voetbalsupport.nl.