Ben jij tevreden over jouw training?

Wat is het verschil tussen een gewone training en een training waar je 100% tevreden over bent? Als je trainingen niet goed gaan, dan geef je verschillende dingen de schuld. Als je trainingen wel goed gaan, lijkt het soms wel een wonder. Komt het dan door de motivatie van het team of is het gewoon toeval? Het is geen van beide het geval! Je kunt altijd als trainer een goede training verzorgen. Succesvol trainen begint altijd met een boodschap. Wat wil je overbrengen, wat is de essentie van wat je de spelers wilt leren? Als je deze vragen kunt beantwoorden, dan is de focus van je training compleet. Je weet precies wat de bedoeling is van elk onderdeel en als de spelers het begrijpen en kunnen toepassen, dan heb je je doel bereikt! Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de spelers, want zij zien een gedreven en doelgerichte trainer waarop ze kunnen vertrouwen.

Training

Opbouw van training/oefening

Er zijn 3 belangrijke punten waar je als trainer op moet letten tijdens een training voorbereiden/geven.

  • De instructie: Het lijkt misschien gemakkelijk om de oefening goed te begeleiden, maar het kan heel moeilijk zijn. De training kan voor jou zelf heel duidelijk zijn, maar de spelers kunnen het al snel niet begrijpen – en melden het vaak niet uit angst om “dom” te worden gevonden. Bij een goede instructie leg je uit wat de speler gaat doen en waarom dit belangrijk is: wat gaan ze leren/ontdekken/oefenen in deze oefening?
  • De nabespreking. “Hoe is het gegaan?” deze vraag leidt bijna altijd tot een stille of juist tot een afdwalende nabespreking. Als je zelf begrijpt hoe de oefening in de training past, dan is het nog maar een klein stapje om te bedenken welke vraag je wilt stellen tijdens de nabespreking.
  • Brug naar de volgende oefening. Wat heeft het te maken met de volgende oefening? Maak het zo duidelijk mogelijk, zodat de groep je kan volgen. Als je bijvoorbeeld een oefening sluit met “Zo, dat is deze oefening, nu is de volgende oefening”, moet je elke keer opnieuw beginnen. Dan is het idee weg van de opbouw van je oefeningen. De oefeningen moeten met elkaar samen hangen.

Contact

Tijdens de trainingen is het belangrijk dat je contact maakt met je groep, nieuwsgierig blijft en aandacht geeft aan wat er op dat moment aan de hand is Zo kun je de vragen makkelijk beantwoorden en juist omdat je de training goed hebt voorbereid, hoef je je tijdens de training je niet druk te maken. Je kunt je daardoor focussen en concentreren op de groep.

Voetbalsupport helpt amateurverenigingen

Er zijn ongelofelijk veel teams in Nederland die zonder trainer zitten. Voetbalsupport is de helpende hand voor amateurverenigingen, zodat elk team ook een goede trainer en training kunnen krijgen. Een vereniging komt met een aanvraag naar Voetbalsupport toe en Voetbalsupport zoekt voor dat team een geschikte trainer. Wil je meer weten over Voetbalsupport? Bekijk dan onze website www.voetbalsupport.nl voor alle informatie die je zoekt.