Meer geld naar de trainers

Hoewel voetbalverenigingen door de aanhoudende coronacrisis in een lastige positie verkeren, besteden ze meer geld aan het technisch kader. Dat blijkt uit het onderzoek van NMC Bright naar de vergoedingen van trainers en hoofden opleiding in het amateurvoetbal. Dit laatste onderzoek komt meer dan vijf jaar na het eerste onderzoek. Wouter Kuperus, directeur van NMC Bright, licht toe: “We hadden dit onderzoek graag eerder uitgevoerd. Maar door de coronacrisis realiseerden we ons dat de voetbalverenigingen iets anders te doen hadden dan mee te werken aan het onderzoek. Desalniettemin waren we toch nieuwsgierig naar de huidige situatie.

Trainersvergoedingen

Trainersvergoedingen

“Het benchmarkrapport 2021/’22 werd ingevuld door 320 amateurverenigingen variërend van Zesde Klasse tot Tweede Divisie. Het biedt nationaal vergelijkingsmateriaal voor amateurverenigingen om trainers voor heren-, dames- en jeugdteams te vergoeden.

“Eerlijk gezegd had ik verwacht dat de trainersvergoedingen zouden stabiliseren of dalen”, zegt Wouter Kuperus. “Maar hoe zit het met de resultaten? Meer dan 50% van de ondervraagde verenigingen besteedt meer aan het technisch kader dan vijf jaar geleden”.

Hoofd opleiding

Naast een vergoeding voor trainers werden ook hoofden opleiding in het onderzoek betrokken. In het onderzoek zei meer dan de helft van de deelnemende verenigingen dat ze een hoofd opleiding in hun organisatie hadden. Het gemiddelde salaris voor een hoofd opleiding is € 4.941 per seizoen.

Naast de gemiddelde totale kostprijs, toont het rapport ook de waarde van een voetbaltechnisch diploma. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat keeperstrainers met een UEFA C-diploma doorgaans 1,5 tot 5 keer zoveel vergoed krijgen als een trainer zonder diploma.

Tot slot worden ook regionale verschillen in vergoeding in kaart gebracht. De resultaten waren onverwacht. Wouter Kuperus legt uit: “Verenigingen in de regio Utrecht vergoeden hun trainers 49,5% meer dan het Nederlandse gemiddelde. Met zoveel ambitieuze clubs in een relatief kleine regio, is het natuurlijk moeilijk om een ​​getalenteerde trainer te vinden. Dus wie het voor geld doet, kan beter werken in de Utrechtse omgeving!”

Wil jij nou ook voetbaltrainer worden? Bekijk de vacatures op onze website https://www.voetbalsupport.nl/vacatures/ 

Bekijk hier het onderzoeksrapport.